Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας 
Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου ΚρήτηςΚΛΙΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣΣτο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί η μοναδική ρευματολογική κλινική στην περιφέρεια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Σκοπός μας είναι:
 -  η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου
 -  η προαγωγή της έρευνας στο πεδίο των αυτοανόσων και χρονίων φλεγμονωδών νοσημάτων
 -  η εκπαίδευση

Είναι η πρώτη αυτόνομη πανεπιστημιακή ρευματολογική κλινική της Ελλάδος. Έχει δυναμικότητα 12 κλινών, λειτουργεί με 2 επιμελητές του ΕΣΥ, 4 ειδικευόμενους.
Η κίνηση της κλινικής αυξάνει σημαντικά τα τελευταία 10 έτη. Η συνολική κίνηση το έτος 2014 ανήλθε σε 13.200 επισκέψεις, συγκριτικά με 2.937 συνολικές επισκέψεις το έτος 2003!

Με σκοπό την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η κλινική έχει αναπτύξει καινοτόμες δραστηριότητες όπως:
 -  Το Νοσοκομείο Ημέρας-Μονάδα Εγχύσεων, για τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών και βιολογικών θεραπειών.
 -  Iατρείο πρώιμη αρθρίτιδας, όπου παραπέμπονται ασθενείς με διάρκεια συμπτωματολογίας <1 έτος.
 -  Eιδικά ιατρεία, όπως το ιατρείο νοσημάτων συνδετικού ιστού, συστηματικής σκλήρυνσης, οικογενούς Μεσογειακού πυρετού, συστηματικών αγγειϊτίδων.
 -  Εφαρμόζουμε νέες διαγνωστικές μεθόδους (υπερηχογράφημα μυοσκελετικού, τριχοειδοσκόπησης) στην καθημερινή κλινική πράξη.

Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά μας είναι και η κλινική έρευνα. Για το σκοπό αυτό:
 -  Οργανώνουμε Αρχείο μακροχρόνιας καταγραφής των ασθενών (Registry) που παρακολουθούμε.
 -  Συμμετέχουμε σε κλινικές μελέτες καινοτόμων φαρμάκων.
 -  Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με άλλα επιστημονικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετέχοντας σε μελέτες επιδημιολογίας, φαρμακοοικονομικής, Registry βιολογικών θεραπειών, ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πέραν της κλινικής έρευνας, συμμετέχουμε και σε μελέτες βασικής-μεταφραστικής έρευνας. Συνεργαζόμαστε με το εργαστήριο Ρευματολογίας, Αυτοανοσίας και Φλεγμονής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με σκοπό τη μελέτη της παθογένειας χρονίων φλεγμονωδών νοσημάτων, της επίδρασης στη βιολογία του οργανισμού (αιμοποίηση, αθηρωμάτωση) των νέων βιολογικών θεραπειών αλλά και της διευκρίνησης του τρόπου δράσης τους. Για το σκοπό αυτό έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με Ινστιτούτα της Ελλάδας (Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH)) αλλά και του εξωτερικού.

Τέλος, ένας από τους κύριους σκοπούς της κλινικής είναι η προαγωγή της εκπαίδευσης. Συμμετέχουμε στην ιατρική εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής, ειδικευομένων ρευματολογίας, συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης ρευματολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία με την «Παγκρήτια Ένωση Υγείας», συμμετέχουμε σε δίκτυο πανεπιστημιακών κλινικών (Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα) και σε σεμινάρια της EULAR.