Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας 
Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης

banner ssmr 2024

 

Ηράκλειο, 02/02/2024 Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο «5ο Θερινό Σχολείο Ακτινολογίας Μυοσκελετικού» το οποίο θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024!

Αξιοποιώντας την εμπειρία από τα προηγούμενα «Σχολεία», θα εστιάσουμε σε τρέχοντα ενδιαφέροντα θέματα της απεικόνισης παθήσεων του μυοσκελετικού που απασχολούν την καθημερινή κλινική πράξη. Το Σχολείο απευθύνεται σε ρευματολόγους, ορθοπαιδικούς, παθολόγους, και νέους ακτινολόγους, ειδικευόμενους ή ειδικούς. Εκπαιδευτές είναι ακτινολόγοι με εμπειρία στην απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος. Το Σχολείο περιλαμβάνει επίσης θεματικές ομιλίες από κλινικούς.

Το 5ο Σχολείο έχει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Περιλαμβάνει διαδραστικές συνεδρίες με κλινικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται από κλινικούς και σχολιάζονται άμεσα από ακτινολόγους.

Το Σχολείο έχει στόχο:

  • Να υπενθυμίσει βασικές γνώσεις απεικόνισης μυοσκελετικού αλλά και να παρουσιάσει τις νεότερες απεικονιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη διάγνωση των ασθενών με φλεγμονώδη και εν γένει ρευματολογικά μυοσκελετικά νοσήματα,
  • Να ενισχύσει και να καλλιεργήσει την επικοινωνία των ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του μυοσκελεκτικού συστήματος,
  • Να αναγνωριστούν τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά των συχνότερων νοσημάτων και να τονιστεί η αξία του διεπιστημονικού θεραπευτικού σχεδιασμού.

Με ενθουσιασμό σας περιμένουμε και προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή σας!

Με εκτίμηση,

Α. Καραντάνας
Καθ. Ακτινολογίας Παν. Κρήτης
Δ/τής Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης ΠαΓΝΗ

Π. Σιδηρόπουλος
Καθ. Ρευματολογίας Παν. Κρήτης
Δ/ντής Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας ΠαΓΝΗ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις αναφορικά με τον Κορωνοϊό (COVID-19) και τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως βιολογικές θεραπείες, μεθοτρεξάτη, αναστολείς JAK, κορτιζόνη και άλλα αντιρευματικά φάρμακα.

Μπορείτε να τα βρείτε εδώ: https://www.eular.org/eular_guidance_for_patients_covid19_outbreak.cfm

 

  • Τα φάρμακα που λαμβάνετε είναι απαραίτητα για να ελέγχουν το  ρευματολογικό σας νόσημα. Εάν αποφασίσετε να διακόψετε την αγωγή σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε μία έξαρση του χρόνιου νοσήματος σας

  • Αναφορικά με τη σχέση αυτών των φαρμάκων και πιθανή μόλυνση από τον COVID-19, δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για να προσφέρουμε επίσημες συμβουλές. Συνεπώς, σας συμβουλεύουμε να μην σταματήσετε ή μειώσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας αυτή τη στιγμή, εκτός εάν ο γιατρός σας το αποφασίσει για κάποιο άλλο λόγο.

  • Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό ή επίμονο βήχα και συμβατό επιδημιολογικό ιστορικό (πιθανή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί), ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξέταση για Κορονωϊό. Εάν παρουσιαστούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις εθνικές οδηγίες για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συχνά μέσω τηλεφώνου σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Για την Ελλάδα: ΕΟΔΥ τηλ: 1135 

  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα, εάν είστε θετικοί για τον COVID-19, θα πρέπει να διακόψετε τη βιολογική σας θεραπεία, όπως θα κάνατε για οποιαδήποτε ενεργή λοίμωξη. Η θεραπεία μπορεί να επαναχορηγηθεί μετά το πέρας της μόλυνσης, κατόπιν συζήτησης με το γιατρό ή το ρευματολόγο σας. Εάν λαμβάνεται κορτιζόνη μην τη διακόψετε, μιλήστε με  τον θεράποντα ιατρό ή ρευματολόγο σας. 

  • Σε περίπτωση που έχετε προγραμματισμένο ραντεβού με το ρευματολόγο σας, θα ήταν καλό να το αναβάλλεται εφόσον μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια ή αν μπορεί να πραγματοποιηθεί τηλεφωνικά. Οι επιλογές αυτές φυσικά διαφοροποιούνται ανάλογα με το σύστημα υγείας της εκάστοτε χώρας.

  • Εν τω μεταξύ, αν δεν έχει γίνει ήδη, θα ήταν καλό να ολοκληρώσετε τον προληπτικό εμβολιασμό σας σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, με προτεραιότητα αυτού κατά της γρίπης, αλλά και κατά του κοκκύτη και του πνευμονόκοκκου. Η EULAR συνιστά να αναζητήσετε και να τηρήσετε τις συμβουλές του εθνικού σας συστήματος δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης.

  

Τα κάτωθι απλά μέτρα μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας σας, της οικογένειας σας και των φίλων σας:

  • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε τα καλά.

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

  • Χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας για βήχα/φτάρνισμα ή χαρτί το οποίο να απορρίπτεται απευθείας με ασφάλεια.

  • Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα μίας χρήσης.

  • Φοράτε μάσκα όταν είστε κρυωμένοι. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, δεν είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα. Η μάσκα δεν μπορεί να αποτρέψει εντελώς τη μετάδοση του ιού, αλλά είναι μια καλή υπενθύμιση ότι δεν αγγίζετε το πρόσωπό σας και χρησιμεύει για να προειδοποιήσετε τους άλλους ότι μπορεί να μην είστε καλά.

  • Αποφύγετε την κοινωνική συναναστροφή ιδίως από άτομα που φαίνεται να είναι άρρωστοι και π.χ. βήχα ή φτάρνισμα.

  • Αποφύγετε το χαιρετισμό με χειραψίες και τις αγκαλιές.

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολυσύχναστες δημόσιες συγκοινωνίες και τις μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

  • Μην ξεκινήσετε περιστασιακά ταξίδια αυτή τη στιγμή σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ακολουθείτε τις οδηγίες δημόσιας υγείας της χώρας σας.

 

(Μετάφραση-προσαρμογή: Σ. Πιτσιγαυδάκη. Π. Σιδηρόπουλος)