Εκτύπωση

stethoscope on book 560Βασικός στόχος της Ρευματολογικής Κλινικής είναι η εκπαίδευση ιατρών, επαγγελματιών υγείας και των ασθενών στα αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Α. Εκπαίδευση των νέων ρευματολόγων
Αυτή πραγματοποιείται στα πρότυπα της σύγχρονης διεθνούς πρακτικής με σκοπό την απόκτιση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και της προσωπικότητας που πρέπει να έχει ό σύγχρονος ρευματολόγος στην αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών τα επόμενα έτη. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει (αλλά δεν περιορίζεται) τις ακόλουθες αρχές:

  1. Ενεργό συμμετοχή στην παρακολούθηση εσωτερικών ασθενών όπως λήψη ιστορικού, προγραμματισμός των ενδεικνυόμενων παρακλινικών εξετάσεων και αξιολόγηση αυτών. Πραγματοποίηση και ερμηνεία δεικτών εκτίμησης της δραστηριότητας της νόσου και της λειτουργικής κατάστασης του ασθενούς στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στις φλεγμονώδεις σπονδυλαρθροπάθειες, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τις φλεγμονώδεις μυοσίτιδες και το σκληρόδερμα.
  2. Ενεργό συμμετοχή στη φροντίδα των ασθενών των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε όλο το φάσμα της Ρευματολογίας. Εκπαίδευση στο ειδικό ιατρείο πρώιμης αρθρίτιδας και ιατρείο Βιολογικών Θεραπειών. Επίσης συμμετέχουν και στα υπόλοιπα ειδικά ιατρεία που λειτουργούν στην Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική.
  3. Κλινική εκτίμηση νοσηλευόμενων ασθενών σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.
  4. Απόκτηση απαραίτητων κλινικών δεξιοτήτων, όπως παρακέντηση αρθρώσεων, τοπική έγχυση στεροειδών σε περιαρθρικές δομές και μαλακά μόρια, βιοψία ελάσσονα σιελογόνου αδένα και δέρματος.
  5. Εκπαίδευση (αρχικό επίπεδο) στο υπερηχογράφημα του μυοσκελετικού στο ειδικό ιατρείο της Κλινικής.
  6. Συμμετέχουν στο αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
    • Εβδομαδιαία βιβλιογραφική ενημέρωση (Journal club)
    • Εβδομαδιαία συζήτηση δύσκολων περιπτώσεων ασθενών (Challenging clinical cases)
    • Μηνιαία συζήτηση περιπτώσεων ασθενών με ακτινολόγους του μυοσκελετικού, νεφρολόγους, πνευμονολόγους-μονάδα εντατικής θεραπείας, ορθοπεδικούς (Meet the expert sessions)
    • Εξοικείωση με την αναζήτηση πληροφοριών στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία και ανάπτυξη κριτικής θεώρησης της βιβλιογραφίας.
    • Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα πλαίσια του νοσοκομείου, της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και των επιστημονικών συναντήσεων που διοργανώνει η κλινική («Θερινό Σχολείο Ακτινολογίας Μυοσκελετικού», «Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας», κα).


Β. Εκπαίδευση Ιατρών μη Ρευματολόγων (Παθολόγων, ιατρών Γ. Ιατρικής κλπ).


Η Κλινική αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των μη ρευματολόγων Ιατρών στη βελτιστοποίηση της έκβασης των ασθενών με συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη αναγνώριση-διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδες κλπ) είναι πρωταρχικής σημασίας για την έγκαιρη έναρξη αγωγής και βελτιστοποίηση της μακροχρόνιας πρόγνωσης. Επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας η αναγνώριση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων, της πολυφαρμακίας και της τοξικότητας των θεραπειών που λαμβάνουν οι ασθενείς με χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα. Και στους δυο άξονες αυτούς η συμμετοχή των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) (παθολόγν, ιατρών Γενικής Ιατρικής) είναι εξαιρετικής σημασίας. Για να συμμετέχουν στη διαχείριση των ανωτέρω ιατρικών θεμάτων με επιτυχία οι ιατροί της ΠΦΥ θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα χρόνια αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα.
Η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και τους Ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει οργανώσει ένα μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιατρών της ΠΦΥ. Το πρόγραμμα αφορά σε:

  1. Ενεργό συμμετοχή των ιατρών στην Πανεπιστημιακή ρευματολογική κλινική για απόκτηση πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Έχει προγραμματισθεί περιοδική (3μηνιαία) εκπαίδευση των ιατρών της ΠΦΥ μέχρι το 2020. Σκοποί του προγράμματος:
    • Κλινική εκπαίδευση στα συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα με σκοπό την:
      1. Κλινική εξέταση μυοσκελετικού
      2. Αναγνώριση συνήθων κλινικών προτύπωνc.
      3. Υπενθύμιση διαγνωστικών αλγορίθμων
      4. Τεκμηριωμένος - ανά νοσολογική οντότητα - βασικός εργαστηρικός έλεγχος (απεικονιστικά και ορολογικά)
      5. Θεραπείες αυτοανόσων νοσημάτων στην κλινική πράξη
    • Εκπαίδευση (διάγνωση-θεραπεία) στα εκφυλιστικά νοσήματα περιφερικού και αξονικού σκελετού
    • Διάγνωση & θεραπεία οστεοπόρωσης
    • Εκπαίδευση στην παρακολούθηση των συνήθων συστηματικών νοσημάτων στην 1βάθμια περίθαλψη

      Κύρια νοσήματα εκπαίδευσης:

      a. Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
      b. Συστηματικά αυτοάνοσα & φλεγμονώδη νοσήματα
      c. Εκφυλιστικά νοσήματα αρθρώσεων
      d. Συνήθεις συνοσηρότητες

2. Θεωρητική εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Το 1ο διοργανώθηκε 30/9-2/10/2016.


3. Θεωρητική εκπαίδευση σε βασικά διαγνωστικά και θεραπευτικά ζητήματα μέσω web-based παρουσιάσεων στο website της Ρευματολογικής Κλινικής (www.rheumatology-uoc.gr).

 

Γ. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο του νοσηλευτή στη φροντίδα των ρευματοπαθών, η κλινική εκπαιδεύει το νοσηλευτικό προσωπικό της αλλά και εξωτερικές νοσηλεύτριες σε δεξιότητες που αφορούν στις ειδικές ανάγκες των ασθενών.

 

Δ. Τέλος συμμετέχουμε ενεργά μέσω του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, στην «εκπαίδευση» των ίδιων των ρευματοπαθών στο να γνωρίσουν καλύτερα τα νοσήματα, με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρησης των πολύπλοκων προβλημάτων τους.